Cum să-ți completezi CV-ul pentru a-ți asigura primul interviu

22 Feb 2017 / By

În 2016, pe eJobs, au fost promovate 420 000 de locuri de muncă, respectiv cu 70% mai multe decât în anul precedent. În același timp, s-au înregistrat peste 8 milioane de aplicări pentru acele poziții. La un calcul brut, asta înseamnă în jur de 20 de aplicări per job. Doar de pe acest portal.

Dar mai sunt aplicări care vin de pe LinkedIN sau alte rețele sociale, din secțiunea specială de pe site, din recomandări, etc. De aceea, în majoritatea cazurilor, până la interviuri, e nevoie de scanarea câtorva zeci de CV-uri. Iar pentru a fi sunat, CV-ul tău trebuie să iasă cumva în evidență.

După cum vezi, competiția se intensifică și asta pune puțină presiune pe CV-ul tău. Dar, fii pe pace. Tocmai de aceea suntem aici – ca să te susținem în carieră și să-ți împărtășim din experiența rezultată în urma miilor de CV-uri pe care le-am întâlnit noi. În special azi, te întâmpinăm cu câteva sugestii despre cum să-ți aranjezi CV-ul pentru a trece de screening (acea primă triere de care vorbeam mai sus).

În primul rând, însă, vrem să-ți amintim că rolul unui CV stă în structura și designul acestuia. El trebuie să prezinte succint parcursul tău profesional. E o poză a carierei tale. Chiar, ai putea să-ți reprezinți CV-ul printr-o poză? (lasă-ne în comentarii poza pe care ai alege-o)

Iar cariera în sine, e un proces, o călătorie, dacă vrei să ne exprimăm puțin poetic. Iar călătoria asta are și ea o logică, un fir cronologic pe care acest document e necesar să-l surprindă. Doar că o scrii invers față de o călătorie tradițională.

  • Începe CV-ul tău cu destinația!

“Destinația” CV-ului tău este secțiunea aceea numită “Obiectiv”. Practic, acesta trebuie să rezume, într-o propoziție, despre ce este (ori vrei să fie) cariera ta. Care e scopul? Pentru ce lucrezi? Ce construiești?
Îți amintești anecdota aceea cu cei trei care construiau un perete? Fiind întrebați ce fac acolo, primul a spus că cioplește prostiile acelea de pietre și abia așteaptă să meargă acasă; cel de-al doilea a spus că modelează o cărămidă pentru ca împreună cu altele să construiască un zid; iar ultimul, uitându-se cu mândrie înspre cer, a zis că el construiește o catedrală.

Propunere practică: Uită-te de undeva de sus la cariera ta. Încearcă să ai viziunea de ansamblu asupra ei. Notează într-o propoziție răspunsul la întrebarea: “Care-i catedrala ta?”

  • Surprinde esențialul din parcursul tău profesional!

În condițiile în care cu toții construim ceva, cariera noastră devine un complex proces de învățare. Aceasta este si perspectiva din care privesc angajatorii. Inclusiv Decathlon. Locurile de munca și experiențele pe care le-ai avut până în prezent se traduc în seturi de abilități și atitudini acumulate și dezvoltate.

Propunere parctică: Asigură-te, deci, că în secțiunea “experiență profesională” menționezi succint o situație concretă, ce abilități vechi ți-ai dezvoltat și ce capacități noi ai deprins din respectiva provocare.

Mai mult, este esențial să acorzi atenție și abilităților în sine. “Rezolv probleme cu ușurință”, “Excelente abilități în comunicare” și altele asemenea sunt generalități în CV-uri. În primul rând că toată lumea poate rezolva probleme ori comunica excelent. Iar, în al doilea rând, fiecare job are un profil comun al aplicantului. Astfel, ideal este fie să punctezi abilități diferite pentru a te face remarcat(ă) în mulțimea de aplicanți, fie să fii cu mult mai specific(ă) în descrierea celor pe care le ai deja.

Propunere practică: Asigură-te că notezi aspectele relevante. Ai vrea, deci, să eviți clișeele, să menționezi exemple concrete și cuantificabile, precum numărul de membri din echipa pe care ai coordonat-o, sau numărul de accesări ale site-ului companiei înainte și după campania ta de marketing, etc. E de ajutor dacă folosești procente pentru a sublinia evoluția.

În cazul în care vrei să schimbi domeniul de activitate, e bine ca acesta să fie unul conex. Chiar dacă entuziasmul e important și el, simpla dorință și deschidere către a învăța, nu e suficientă. Faptul că ai lucrat în vânzări și ai decis să schimbi macazul și să aplici pentru un post de programator fără a avea, efectiv, experiență în noul domeniu, s-ar putea să fie un demers ce necesită ceva efort inițial și timp pentru dezvoltarea noului set de abilități.

Propunere practică: Fă tot posibilul să aplici pe posturi relevantie ție și carierei pe care ai ales-o.

  • Studiile menționate în CV sunt fundația pe care îți construiești cariera!

Chiar dacă se întâmplă ca studiile și parcursul profesional să aibă orientări diferite, de cele mai multe ori, aceasta are și un motiv în spate. Motiv pe care e bine să-l ai în vedere și relativ la care să fii deschis. Studiile sunt importante cu precădere în cazul studenților ori proaspăt absolvenților care aplică pentru job-uri entry level.

Propunere practică: Evindențiază stagiile de practică profesionale ori activitățile de voluntariat în care te-ai implicat. De asemenea, sunt relevante și alte activități extra-curriculare, precum olimpiade, concursuri, training-uri, cursuri, etc.

  • Editează-ți CV-ul înainte de a-l trimite!

Înainte de a trimite CV-ul, e bine ca acesta să fie îngrijit, curat. Sunt ideal de luat în calcul detalii precum ortografia, ori adresa de e-mail.

Propunere practică: Asigură-te că adresa de e-mail notată este de tipul prenume.nume@xx.ro. În sensul utilizării unei adrese profesionale, evitând menționarea poreclelor de genul „bombonik” ori „barosanu”. În plus, verifică ortografia – e important să eviți greșelile de scriere ori de exprimare. Dacă ai petrecut prea mult timp pe acest aspect, fie ia o pauză, fie solicită feedback unei persoane care-ți vede CV-ul pentru prima dată.

  • Ce e mai bine să nu incluzi în CV-ul tău…

Da, sunt și lucruri pe care ar fi bine să nu le incluzi în CV. Acestea ar fi: motivele pentru care ai părăsit vechile locuri de muncă, toate studiile, ori vreun neadevăr. La interviu pot fi probate cunoștințele în limbile străine ori cele de specialitate dobândite în urma anumitor studii menționate.

  • Ce formă îi dai CV-ului tău?

Ultimul, dar nu cel din urmă aspect de care să ții cont este designul CV-ului tău. Sunt recruiteri care solicită, în mod expres, varianta Europass. E bine să ții cont de asta. În cazul în care nu se specifică, ideal este ca documentul să poată fi vazut dintr-o privire.

Propunere practică: poți alege un design deosebit, spre exemplu – un CV pe o coala orientată landscape, sau un șablon diferit, dar la fel de simplu. De asemenea, asigură-te că el se încadrează în cel mult 2 pagini. La cantitatea de CV-uri care trebuie analizată, puțini recruiteri vor acorda atenție unui CV mai lung de-atât.

Indiferent de job-ul pentru care aplici, încearcă propunerile noastre și spune-ne dacă s-a îmbunătățit ceva, ori câți dintre recruiteri te-au sunat pentru a stabili un interviu. Competiția, după cum observi, se întețește. Astfel, în piață, se vor depune eforturi suplimentare atât din partea companiilor cât și a aplicanților.

Exact cum îți spuneam la început, CV-ul este, practic poza carierei tale, iar obiectivul acela principal, după datele personale, este primul contact al angajatorului cu tine.

Astfel, te lăsăm cu întrebarea aceasta: Care este catedrala ta? Noi te așteptăm în Decathlon s-o construim împreună.